do góry
  • Godziny pracy urzędu:
  • poniedziałek - 7:00 - 16:00
  • wtorek,środa, czwartek - 7:00 - 15:00, piątek - 7:00 - 14:00
  • ul. Jana III Sobieskiego 5
    47-440 Nędza

  • tel. 32 410 20 18
    32 410 23 99
    fax 32 410 20 04

Raporty o jakości powietrzaJAKOŚĆ POWIETRZA [KLIK]

Materiały informacyjne dot. ptasiej grypy

14 Styczeń 2020
kategoria:
Aktualności
 

Co to jest ptasia grypa?

- to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).

Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska  w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?

- apatia, objawy nerwowe;

- u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;

- zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;

- silne łzawienie i kichanie, duszność;

- biegunka;

- zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:

  • zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
  • zabezpieczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
  • zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
  • uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
  • stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
  • unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
  • wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
  • myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
  • produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja)  spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

 

O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:

 

  1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
    Katarzyny 6, 47-400 Racibórz,
    Tel. 32/415 49 03; telefon alarmowy:  665 829 485
    Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
  1. Reymonta 8b, 47-400 Racibórz
    tel. 32/412 06 02; telefon alarmowy: 604-284-392
  1. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem.
  1. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta.
kategoria: Powiązane pliki [3]
  Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf AI plakat a3.pdf 20-01-15 07:42 818.18KB pobierz plik: AI plakat a3.pdf
pdf rozporządzenie HPAI.pdf 20-01-15 07:42 98.58KB pobierz plik: rozporządzenie HPAI.pdf
jpg hpai_ulotka_1.jpg 20-01-15 07:42 210.79KB pobierz plik: hpai_ulotka_1.jpg